Foto: via TETEM

2 oktober 2020

Beleef maakcultuur & digitale cultuur tijdens de MaakMeeMaand in oktober 2020

Oktober 2020 staat in het teken van het beleven en ervaring van de Overijssels maakcultuur en digitale cultuur. Naast de online activiteiten uit het @Home programma worden er tijdens de MaakMeeMaand in heel Overijssel honderden technologische, creatieve en innovatieve activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Update 21/10: Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is er voor volwassenen een aangepast programma. Zij kunnen thuis gratis online workshops 3D printen en lasercutten volgen. Je leest er hier meer over.


Provincie Overijssel onderstreept het belang hiervan en ondersteunt de maakactiviteiten tijdens de MaakMeeMaand zodat kennis en verbreding van maakprocessen, nieuwe technieken en technologieën voor iedereen toegankelijk is. Ontwikkelinstelling Tetem speelt een belangrijke coördinerende en faciliterende rol hierbij, “De MaakMeeMaand biedt bezoekers van alle leeftijden, binnen hun eigen gemeente, een unieke beleving van de modernste technologieën en een kennismaking met vele nieuwe maakprocessen. Daarnaast versterkt het de samenwerking en binding tussen partners in een gemeente en draagt het bij aan de ontwikkeling en overdracht van kennis op het gebied van maakcultuur en digitaliseren” aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Wat kun je doen tijdens de MaakMeeMaand?
Culturele instellingen, bibliotheken en cultuurhuizen programmeren alleen of samen met amateurverenigingen, welzijnsorganisaties, verenigingen en boekenwinkels een maakactiviteit voor publiek. Daar waar mogelijk wordt aangesloten bij kleinschalige activiteiten die al plaatsvinden, bijvoorbeeld in het kader van de Week van de Eenzaamheid, het Weekend van de Wetenschap of de Kinderboekenweek.

Ontdek bijvoorbeeld de techniek van de borduurmachine tijdens een nieuwe expositie in het stadsmuseum of print je naam met de 3D chocolade printer tijdens een stadswandeling. Ontwerp een virtuele wereld in het kader van het thema erfgoed binnen de bibliotheek of volg een workshop fotografie of film voor amateurs tijdens de Week van de Amateurkunst. Uiteraard worden alle activiteiten gegeven met in achtneming van de RIVM-maatregelen.

In alle gemeenten in Overijssel kun je van 1 t/m 31 oktober allerlei nieuwe technieken, creatieve uitvindingen en innovatieve maakprocessen ontdekken tijdens de vele maakactiviteiten in de gemeente. Meekijken, meedóen en beleven dat is waar het tijdens de MaakMeeMaand om draait!

“Techniek zit verweven in onze (Twentse) cultuur en tijdens de MaakMeeMaand laten we daar vol trots de inwoners van Overijssel mee kennismaken!” aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Het maakactiviteitenprogramma tijdens de MaakMeeMaand is gedurende de maand september met betrokken samenwerkingspartners in de gemeenten vormgegeven. Het volledige programma per gemeente is terug te vinden op: tetem.nl/maakmeemaand (klik op het rode @maakmeemaand bolletje).

De bijdrage van de Provincie Overijssel in het kader van de MaakMeeMaand maakt het mogelijk voor de Overijsselse gemeenten om deel te nemen.

Meer informatie over de MaakMeeMaand oktober: tetem.nl/maakmeemaand.

2020.02.10 - Beleef maakcultuur & digitale cultuur tijdens de MaakMeeMaand in oktober - 02