Instroom
Om aan de groeiende behoefte naar technisch geschoold personeel te kunnen voldoen zal de keuze voor een technische opleiding vaker moeten worden gemaakt.
Op woensdag 5 februari 2020 gaf André Kuipers zijn tweede Techniekpact Collegetour ‘in nieuwe stijl’ aan zo’n 300 pabo-studenten, studenten uit Arnhem en Nijmegen, lerarenopleiders en leerkrachten en schoolopleiders, bij de HAN Pabo. Aansluitend op de lezing van Kuipers zijn deelnemers zelf praktisch aan de slag gegaan met wetenschap en technologie in diverse workshops.
Kuipers verzorgde samen met journalist Sander Koenen een lezing over de wereld van ruimtevaart, wetenschap en technologie. Leerkracht Simon Duijnstée van basisschool De Buut uit Nijmegen: “André liet met voorbeelden uit de praktijk zien hoe makkelijk je met w&t aan de slag kunt. De drempel waar veel leerkrachten tegenaanlopen, bestaat eigenlijk helemaal niet.”
Meer weten over hoe Simon Duijnstée in zijn klas met w&t werkt? En waarom ook voor hem de combinatie van opleiding en praktijk zo belangrijk is? Houd dan www.kwtg.nl in de gaten. Daar volgt snel een verhaal vol inspiratie!
Op reis in de wereld van w&t
Naast een beeld van het leven van de astronaut, zagen de deelnemers ook een bevlogen mens met hart voor onze planeet én wetenschap en techniek en de wens dit een plek te geven in ons onderwijs. Hij vertelde over de ervaringen die hij heeft opgedaan in de ruimte en wat dat heeft betekend voor onze samenleving, de mensheid en de aarde. Met diverse experimenten en beelden nam hij de aanwezigen mee in 'zijn wereld', zo is te lezen op de website van HAN Pabo en te zien op Twitter.
Een groot deel van de 300 aanwezigen bestond uit studenten en hun mentoren (de begeleidende leerkracht van de opleidingsschool). Er is bewust voor deze combinatiegroep gekozen omdat opleiding en praktijk zo samen aan de toekomst van W&T kan werken. De belangrijkste les die zij van André Kuipers meekregen: “Ga samen met de leerlingen op onderzoek uit. Als leerkracht hoef je echt niet alles zelf te weten."
Aan de slag!
Na de lezing bezochten de aanwezigen workshops waarin ze handvatten kregen om met de opgedane kennis in de eigen lessen aan de slag te gaan. De workshops werden verzorgd door medewerkers van onder andere het Wetenschapsknooppunt RU, TUDelft, iXperium, NEMO ESERO, HAN Pabo, Junior Technovium en mobiel planetarium NOVA. Deelnemers zijn meegenomen in de wereld van onder meer maakonderwijs, programmeren en robotica & sterrenkunde. Er was ruimte voor ontdekken, onderzoeken en aandacht voor achterliggende didactiek.
De organisatie van deze tweede editie was in handen van het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (één van de acht regionale w&t-netwerken die actief zijn in het primair onderwijs), HAN Academie Educatie en het Techniekpact.
Als ambassadeur van het Techniekpact heeft André Kuipers de afgelopen jaren leerlingen in het basisonderwijs geïnspireerd voor wetenschap en technologie. Voor dit schooljaar is er gekozen om met het oog op de verder integratie van wetenschap en technologie in het onderwijs en de invoering van de nieuwe kerndoelen (Curriculum.nu) zijn inzet te richten op de toekomstige en huidige leerkrachten in het basisonderwijs.